wtorek, 27 listopada 2012

Pierniczki "lebkuchen"



W ostatnią niedzielę mieliśmy apetyt na coś smacznego no i wpadłam na pomysł upieczenia niemieckich pierniczków... Przepis uważam za świetny, a pierniczki są zdatne do jedzenia jeszcze tego samego dnia, więc wzięłam się za nie z wielkim zapałem :)

 A oto przepis:


250g mąki, 85 g zmielonych migdałów, 3 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 200 ml płynnego miodu ( ja daję sztuczny), 85g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej.

Wszystkie składniki łączymy ( masło i miód lekko podgrzewam), robimy małe placuszki na blasze do pieczenia, lub pieczemy w małych foremkach ( ja piekłam w foremkach silikonowych) temperatura 180 st C i 15 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe smaruję lukrem cytrynowym :)

A tak pięknie wyglądają... szkoda, że nie możecie poczuć aromatu...   :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz